26/04/2011 tarihinde bobiler.org’un kurucusu Ozan Tüzün dersin konuğuydu. İlk once Ozan’ın kişisel blogu olarak kurulmuş daha sonra web sitesi haline getirilmiş. Sitede resimler – karikatürler mizahi olarak sunulmakta. Sitenin üyeleri photoshop vb. Programlar kullanarak resimleri –video ları değiştiriyorlar ve gerçekten çok yaratıcı uygulamalar görülebiliyor. Bir örneğini de yazıya ekliyorum. Site reklam gelirlerinden para kazanıyor ve bir kısmını da yazar-çizerlerine dağıtıyor. Bunun dışında sitede yayınlanıp çok sevilen yayınları t-shirtlere bastırıp site üzerinden satışını yapıyorlar. (bir süreliğine daha kaliteli üretebilecek birini bulana kadar satışları durdurmuşlar)
9 Haziran 2011 Perşembe
6 Haziran 2011 Pazartesi
akakce.com
Akakce.com
Akakce.com bir internet karşılaştırmalı alışveriş rehberi, bir fiyat arama motorudur. Şirket 3 Kasım 2000 tarihinde kurulmuştur ve bu tarihten beri kesintisiz olarak hizmet vermektedir. Akakce.com gecen 10 yıl içerisinde büyümesini hızla sürdürmüştür.Şirket aynı zamanda Türkiye’de online alışveriş profilini ortaya koymaktadır.
Kurucularından Koray Karataş, bir yazılım yapma amacıyla başlayıp şirketin ilk temelini oluşturmuş. Şirket ilk kurulduğu yıllarda internet kullanımının da çok yaygın olmaması dolayısı ile internetten alışveriş çok azdı. Uzun zaman deneysel bir seyir izlemişler ancak 6 yıl sonunda şirketleşmişler ve ticaret işletmesi olmuşlar. Aylık 2 milyona yakın tekil ziyaretçi ziyaret ediyor ve alışverişlerini burada sonuçlandırıyorlar.
Akakce.com ‘u kullanmak için üye olmak gerekmiyor. Üye olmadan akakce.com’dan satın almak istediğin ürün ile ilgili olarak tarama yapabiliyorsunuz. Bunun dışında kullanıcıların ürünler ile alakalı yorumlarını paylaşması amacıyla site içinde bir de forum bulunmakta. Forum sayfasına üye olan kullanıcı sayısı 50 bin civarında. Kullanıcıların hem online hem de fiziksel ürünleri bu siteden aratabilmeleri mümkün.
İnternet üzerindeki birçok fiyat ve ürün arasında karar vermeyi sağlayan bir site olan akakce.com, kullanıcılara ürünleri kıyaslayarak en uygun ürünü en avantajlı fiyata hangi mağazadan alabileceğini gösterir. Müşteriye akıllı karar verme fırsatı sağlarken birçok mağazanın ürününü bir arada gösterdiğinden zaman tasarrufu da yaptırmış olur. Firmalar açısından ise hem reklamları olmuş hem de satışları artmış olur. Büyük şirketlerin yanında daha niş şirketlerin de bu şekilde bir platformda eşit şartlarda rekabet edebilme olanağı sunar.
akakce.com internet mağazalarının kendi web sitelerinden özel bir robotik arama teknolojisi ile fiyat bilgilerini toplamaktadır. Fiyatlar dinamik olarak 2 saatte bir çekilmektedir. Firmaları seçerken firmaların yasalara uygun ve teknolojik olarak düzgün işletilmesini aramaktadır. Odaklandıkları ana noktayı doğru, güncel ve tarafsız fiyat bilgisinin en hızlı şekilde kullanıcılara ulaşması olarak belirtiyorlar. Kendilerini ürün verisi üreten bir şirket olarak konumlandırıyorlar.
Firma yenilerde mobile uygulamasını da getirerek internet sitesinin daha çok kullanılmasını hedeflemiş ve buna da ulaşmış. Mobile uygulama ile kullanıcıların cep telefonları üzerinden kolayca ürünlerin fiyatlarını karşılaştırmasına ve ürünleri incelemesine olanak sağlamaktadır. Barkod okutarak ya da ürün adını telefona yazarak ürün aratılabiliniyor. Barkod okuması da sisteme katılan Pazarda çok fazla örneği olmayan yeni bir ürün. m.akakce.com aracılığı ile cep telefonlarından ürünün barkodunu okutarak fiyat listeletebiliniyor. Şubat 2010 da kullanıma açılmış olan m.akakçe.com dan bugün kadar mobil kullanıcıları her gün yaklaşık 7 bin fiyat karşılaştırması yapmış.
Bunun dışında sitenin kullanıcılara sunduğu önemli bir avantaj da kredi kartları ile ilgili bilgileri de sunmasıdır. Site mağazalara ait ürünleri listelerken, hangi kredi kartına ne gibi avantajlar – taksit seçenekleri olduğu ile ilgili de bilgi vermektedir. Aynı zamanda site paralel ithalat denilen ürünün ana distributörü haricinde yurtdışından yine legal yollarla getirilip Türkiye de satılıp satılmaması konusunda ve garantisinin bulunup bulunmaması konusunda da titiz davranıyor ve çalıştıkları internet mağazalarını buna göre belirliyorlar.
Akakce.com’un gelirleri reklam ve yönlendirme gelirlerinden oluşmaktadır. Akakce.com üzerinde bir ürünü beğenip o ürünün satıldığı web sitesine bu site üzerinden tık’lamak firmanın başlıca gelir kalemidir. İnternet sitesinde bulunan firmalar ve bunun dışındaki firmaların da reklamlarından gelir sağlanmaktadır.
Mevcut durumda sitede genellikle elektronik aletler satılıp, bunun dışındaki ürün gamının çok az oluşu sitenin önemli bir dezavantajı. Diğer ürün kategorileri ile alakalı pazarı takip ediyorlar, burada sürekli bir gelişim içindeler. Teknolojinin yanı sıra moda, bakım gibi sektörleri takip ederek gidiyorlar.
Bu fikir ilk çıktığında çok kişi tarafından yapılmış ama az bir sayıda somut bir şekilde noktalanmış ve daha azı da bir ticari işletme olmuş. Akakce.com’ un bir avantajı herhangi başka yabancı bir siteyi çevirmeyip yazılımı kendilerinin yazmaları. Böylelikle pazara daha hakim olduklarını düşünüyorlar. Özellikle elektronik ürünlerin çeşitliliği arttıkça ve internet mağazacılığı arttıkça, mağazalar arasında en uygun fiyatlı ürünü bulmak, doğru ürüne karar vermek zorlaşıyor. Bu nedenle akakce.com gibi ürün-fiyat karşılaştırma sitelerinin önemi artıyor. Ancak bu pazardan pay almak isteyen bir çok girişimci de bu şekilde fiyat karşılaştırma sitelerini kurmak istiyor.
Özellikle arkalarında büyük internet girişimcilerini alan şirketler, bu pazarda önemli bir noktaya erişebiliyorlar. Örneğin, cimri.com akakce.com’un rakibi olup, gittigidiyor.com’un desteği ile pazarda hızla bir yer edindi. Burada akakce.com’un en büyük avantajı 10 yılı aşkın tecrübesi ile güvenilirlik yaratmış olmasıdır. Efiyat.com, cimri.com, Pazar.com.tr, nekadar.com,kararyeri.com başlıca rakipleri arasındadır.Tüm bu firmaların ortak bir amacı var o da e-alışveriş pastasını büyütmek istemeleri.
Rekabette önlerinde olan önemli bir tehdit de google shopping ‘in Türkiye pazarına da girmesi. Google shopping ‘in girmesi ile firmaların artık bu özel fiyat karşılaştırma sitelerine üye olmaya gerek duymamaları önlerinde önemli bir tehdit. Burada yaratılacak avantaj google’ın ilk sıralarında yer almanın müşteri çekme açısından önemli olması ancak bunun beraberinde büyük bir reklam yükü getirebilmesi dolayısı ile firmaların bundan kaçınacak olmasıdır. Bu da firmaların akakce.com gibi firmalardan vazgeçmemesi için önemli bir neden olacaktır. Şirketin bir diğer önem verdiği konu da yerel özelliklere verdikleri önem ve buna uygun çalışmaları. Bu da önemli bir avantaj noktaları çünkü Türk halkını, alışveriş alışkanlıklarını iyi tanıyıp buna göre aksiyon almaları avantaj sağlamaktadır.
Rekabetten akakce.com pozitif etkileniyor. Alışverişten bir önceki adım iş modelleri olduğundan daha net bir model, modası geçmeyecek bir iş modeli olduğu söylenebilir. O da bir fiyat düzenleyici olduğundan müşterinin eğitilmesi konusunda rakiplerin olması akakce.com’u pozitif anlamda etkiliyor. Türkiyede yaklaşık 4000 sanal pos var. 1000 civarı işletme var ve bunların önemli bir bölümü deneysel anlamda pazardalar. Akakce.com ise pazarın %25 indeki sanal ticaret siteleri ile ilgili bilgiyi bünyesinde bulunduruyor. Akakce.com her zaman ücretli çalışmışlar, hiçbir zaman ücretsiz çalışmamışlar, bu da sektörde ilk olmalarının getirdiği bir avantaj.
Google gibi sitelerde büyük bir bilgi yığını vardır. Akakce.com ise elde ettikleri deneyim ile ürünleri doğru sıralayıp, doğru gruplayarak müşterilere fayda sağlamayı amaçlamakta ve google gibi devlerden farklılaşarak kendilerini konumlamaktadırlar.
Stoğunda olmasa bile en ucuz görünmeye çalışan firmalar var. Buna karşılık akakce.com fiyat bilgisi ile birlikte stok bilgisi de tutuyorlar.
Türkiye e-ticaret olarak nispeten küçük bir Pazar. Türk insanı ürünlere genelde elleri ile dokunup satınalmak istiyorlar. Ancak rekabetin bu kadar arttığı özellikle elektronik ürünlerde ürünleri bir çok mağazada farklı fiyatlarla bulabiliyoruz. Burada akakce.com gibi güvenilir fiyat karşılaştırma siteleri sayesinde en iyi fiyatla, kişiye uygun ödeme koşulları ile en doğru ürünü bulabilme şansı oluyor. Alışverişten bir önceki adımda olduklarından ben şirketin devamlılığının süreceğine inanıyorum. İnternetten alışveriş de gün geçtikçe arttığından şirketin varlılığı da bundan pozitif yönlü etkilenecek ve sürekli büyüyecektir.
19 Mayıs 2011 Perşembe
www.yemeksepeti.com
17/05/2011 - Bu haftaki konuğumuz yemeksepeti.com’ un kurucusu Melih ödemiş’ti. Melih bey Boğaziçi üniversitesi bilgisayar mühendisliğiği ve ardından MBA okumuş, citybank’a girmiş, ancak çalışma hayatına 1 yıl dayanabilmiş. Ardından üniversite arkadaşları Nevzat ve Cem ile öğle yemeklerinde nereden ne söylesek diye yaşadıkları sıkıntıdan aldıkları fikirle yemeksepetini kuruyorlar.
Sitenin ilk açıldığı zamanlarda USA örneklerinde siteler kullanıcılardan üyelik ücreti alıyormuş. Ancak yemeksepeti iş modelini değişik kurgulamışlar ve kullanıcılardan bir ücret almamaya, satılan ürün üzerinden firmaların yemeksepetine bir komisyon ücreti ödemesine karar vermişler. Bu iş modelinin kullanıcılar arasında hızla yayılmasına neden olmuş. İş hayatında kullanıcıların yaşadığı zaman darlığı, güncel restoran bilgilerine ulaşma problemi ve hızlı servis ihtiyacı sitenin yarattığı avantajlar olmuş ve site adına bir güç olmuş.
2001 yılında site ilk açıldığında günde 30-40 adet sipariş alıyormuş. 2002 yılında web sitesi ödüllerinden altın örümcek ödülünü alıyorlar. Site ilk kurulduğu yıllarda internetin yavaşlığı nedeni ile de restoranlardan aldıkları ürün vb. resimlerin boyutlarını çok küçük tutmaya çalışıyorlar. 2005 yılında günde 1500 sipariş alıyorlar, 2011 mayıs itibari ile ise günde 35.000 sipariş alıyorlar. Günlük işlem hacmindeki bu büyük artış şirketin, sitenin ne kadar başarılı bir iş yaptığını gösteriyor. İş modelini doğru kurgulamak beraberinde böyle başarı getiriyor.
Yemek sepetinin şuanda 150 çalışanı var ve 4000 üye restoranı bulunuyor. Kullanıcı profilinin %48’i kadın. Günde 2000 telefon alıyorlar ve call center ları 7X24 hizmet veriyor. Yemek sepeti bir satış kanalı, restoranların tüm kampanyaları burada da geçerli. Komisyon oranları ortalama %7 maksimum %10 ve sepet ortalama bedelleri de 21 TL.Kullanıcı yaş aralığı ağırlıklı olarak 18-24. Siparişlerini restoranlara 2 şekilde iletiyorlar, fax makinesı ve pos makinesi. Sahte kullanıcı gibi zorlayıcı unsurlarla çok fazla karşılaşmadıklarını belirtiyorlar.
Yemeksepeti Türkiye nin dışına da açılmış ve Rusya ve Dubai de internet sitesi kurmuşlar. Dubai de yasal gereklilikler nedeni ile bir ortakla pazara girmiş. Ancak rusyada herhangi bir ortaklık tercih edilmemiş. Rusya’da halkın satınalma davranışları biraz farklı olduğundan çok hızlı ilerleyemeseler de üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.
Yemek sepetine rakip internet siteleri kurulmaya çalışsa da pazara ilk girmenin avantajını çok iyi kullanan yemeksepetine erişmek pek mümkün olmamış. Yemeksepeti kendileri ile çalışılır ise başka bir internet sitesi ile çalışmama koşulunu kontratlarına ekliyorlar. Böylelikle rakiplerin Pazara girmemesi için çok büyük bir bariyer oluşmuş oluyor. Pazarlama konusunda da yetersiz kalmışlar ve pazarda silinip gitmişler.
Melih Bey şirketlerin büyüme aşamalarını 1-3 Yıl= Emekleme, yürüme, konuşma, 4-6 Yıl= Taktik, değişim, yardımlaşma, 7-10 Yıl =Strateji, yönetim, hedefler, sağlıklı büyüme olarak anlatıyor. Ve son oalrak hayatta her şeyi kontrol edemeyeceğinizi, tek kontrol edebileceğiniz şeyin kendiniz olduğunu ifade ediyor..
11 Mayıs 2011 Çarşamba
GRUPFONİ İŞ PLANI
10.05.2011 tarihli dersin konuğu Grupfoni kurucu ortağı ve genel müdürü Burak Hatipoğlu idi.
Markafoni ve mynet ortalkı şirket Group buying global(GBG) tarafından destekleniyor. GBG, 14 ülkede grup satınalma şirketlerini destekleyen bir fon şirketi.
Grupfoni grup satınalma firması olmasının yanında bir ölçülebilir reklam mecrası-çalışmasıdır. Bu şekilde işletmelerin reklamı yapılmaktadır.
Gelir modeli: işletmeye yönlendirdikleri kişi başına bir komisyon alıyorlar şirketlerden. İşletmeler için 20.000 dolarlık bir reklam değeri yarattıklarını iddia ediyorlar. 1350000 kişiye yakın database leri bulunmakta. Şirketlerin yatırım maliyetleri yok.
87 çalışanı var ve 12 ilde faaliyet gösteriyorlar.
Yeni bir ilde faaliyet göstermeden 3 kısıta bakılıyor;
Hedef 2011 yılının ikinci yarısında 29 ilde aktif olmak. İstanbulda artık genişleyemeyeceklerinin farkındalar.
Bugüne kadar 850.000 adet fırsat kuponu satılmış. Günde 140.000 ziyaretçileri varmış. Sosyal medyada 245 bin takipçileri varmış.
Aylık 7-8 milyon euro arası bir büyüklüğü var, son 5 aydır ciro bazında 1.cilermiş.
Alınan kuponların kullanılmama oranı dünyada %20 iken türkiyede %2 ler civarında.
En iyi en güzel para kazanılacak iş bu mu ne!! :)
Pınar
Markafoni ve mynet ortalkı şirket Group buying global(GBG) tarafından destekleniyor. GBG, 14 ülkede grup satınalma şirketlerini destekleyen bir fon şirketi.
Grupfoni grup satınalma firması olmasının yanında bir ölçülebilir reklam mecrası-çalışmasıdır. Bu şekilde işletmelerin reklamı yapılmaktadır.
Gelir modeli: işletmeye yönlendirdikleri kişi başına bir komisyon alıyorlar şirketlerden. İşletmeler için 20.000 dolarlık bir reklam değeri yarattıklarını iddia ediyorlar. 1350000 kişiye yakın database leri bulunmakta. Şirketlerin yatırım maliyetleri yok.
87 çalışanı var ve 12 ilde faaliyet gösteriyorlar.
Yeni bir ilde faaliyet göstermeden 3 kısıta bakılıyor;
- Nüfus
- GSMH'daki oranı
- internet kullanım oranı
Hedef 2011 yılının ikinci yarısında 29 ilde aktif olmak. İstanbulda artık genişleyemeyeceklerinin farkındalar.
Bugüne kadar 850.000 adet fırsat kuponu satılmış. Günde 140.000 ziyaretçileri varmış. Sosyal medyada 245 bin takipçileri varmış.
Aylık 7-8 milyon euro arası bir büyüklüğü var, son 5 aydır ciro bazında 1.cilermiş.
Alınan kuponların kullanılmama oranı dünyada %20 iken türkiyede %2 ler civarında.
En iyi en güzel para kazanılacak iş bu mu ne!! :)
Pınar
10 Mayıs 2011 Salı
Herşeyin En İyisi Bu Sitede!
Tecrübelerin paylaşıldığı bu sitede herşeyin en iyisini en güzelini bulabilirsiniz..
9 Mayıs 2011 Pazartesi
indirdik.com
03/05/2011 tarihinde internet marketing dersinin konuğu indirdik.com’un kurucusu Mustafa Acet’ti.
İndirdik.com perakende müşterisini bir araya getirerek toplu alım gücü oluşturan bir internet sitesidir.Mustafa Acet hergün tek ürün sergileyerek satış yapan Amerikalı woot.com adlı internet sitesinden esinlenerek açmış bu siteyi.Sitenin ilk ismi bendeistiyorum.com olduysa da kullanım ve akılda kalıcılığının kolay olması,jenerik oluşu ve kısa olması dolayısı ile indirdik.com olarak sitenin ismini değiştirmişler. Site eksisozluk ile tanınmış, ki önce kendilerini bir entry olarak girmişler. Turkcell ve Paro ise tanınmalarına ünlenmelerine neden olmuş. Şirketin %54 hissesine Mustafa Acet sahip, Gittigidiyor ise bir bölüm hisseyi satın almış, %40 ı gitti gidiyor’ un kalanı ise bir yatırımcının.
indirdik.com'un iki ana unsuru var; tedarikçiler ve son kullanıcılar.. Tedarikçilerden büyük oranda alım yapıldığından büyük oranlarda indirim alınabiliyor, bu perakende müşterilerine avantaj sağlıyor. İlk zamanlarda site bu faaliyetleri göstermeden önce tedarikçilerden büyük indirimler alma konusunda sıkıntı yaşanmış. Ancak sonra sonuçlarla beraber hem yurtiçi hem de yurtdışı tedarikçilerden çok daha avantajlı fiyatlara erişilmiş. İnternet sitesinde ürünler her gün öğlen saat 12:00 de değişiyor ve her ürün 24 saat satışta kalıyor.
Siparişleri ve müşterileriyle ilgili özellikler ise şöyle; Öncelikle ürünleri tedarikçilerden temin ediyorlar, genelde fiziki olarak ürünü almıyorlar, direk tedarikçinin göndermesini sağlıyorlar. Bir maliyette tedarikçi ile anlaşıyorlar ve tedarikçi daha sonraki aşamalarda satış fiyatına karışmıyor. Siparişlerinde en çok ürün maslak a gidiyor. Siteye günlük 300-400 bin kişi giriyor ve 15 kişiden biri ürün alıyor. Kargo fiyatları sabit, ürünlerin fiyatları ise 3-4 TL ile 20 TL arasında değişiyor. 80.000 civarında kayıtlı üyesi var sitenin ve 67.000 kişi de facebookta üye olmuş durumda.
Sonuç olarak Mustafa Acet’in küçük bir ofiste başladığı bu girişimcilik yolculuğu Pazar payını sürekli artırarak sürekli gelişerek devam ediyor. Başarılarının devamını diliyoruz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)