19 Mayıs 2011 Perşembe

www.yemeksepeti.com

17/05/2011 - Bu haftaki konuğumuz yemeksepeti.com’ un kurucusu Melih ödemiş’ti.  Melih bey Boğaziçi üniversitesi bilgisayar mühendisliğiği ve ardından MBA okumuş, citybank’a girmiş, ancak çalışma hayatına 1 yıl dayanabilmiş. Ardından üniversite arkadaşları Nevzat ve Cem ile öğle yemeklerinde nereden ne söylesek diye yaşadıkları sıkıntıdan aldıkları fikirle yemeksepetini kuruyorlar.
Sitenin ilk açıldığı zamanlarda USA örneklerinde siteler kullanıcılardan üyelik ücreti alıyormuş. Ancak yemeksepeti iş modelini değişik kurgulamışlar ve kullanıcılardan bir ücret almamaya, satılan ürün üzerinden firmaların yemeksepetine bir komisyon ücreti ödemesine karar vermişler.  Bu iş modelinin kullanıcılar arasında hızla yayılmasına neden olmuş. İş hayatında kullanıcıların yaşadığı zaman darlığı, güncel restoran bilgilerine ulaşma problemi ve hızlı servis ihtiyacı sitenin yarattığı avantajlar olmuş ve site adına bir güç olmuş.
2001 yılında site ilk açıldığında günde 30-40 adet sipariş alıyormuş. 2002 yılında web sitesi ödüllerinden altın örümcek ödülünü alıyorlar. Site ilk kurulduğu yıllarda internetin yavaşlığı nedeni ile de restoranlardan aldıkları ürün vb. resimlerin boyutlarını çok küçük tutmaya çalışıyorlar. 2005 yılında günde 1500 sipariş alıyorlar, 2011 mayıs itibari ile ise günde 35.000 sipariş alıyorlar. Günlük işlem hacmindeki bu büyük artış şirketin, sitenin ne kadar başarılı bir iş yaptığını gösteriyor. İş modelini doğru kurgulamak beraberinde böyle başarı getiriyor.
Yemek sepetinin şuanda 150 çalışanı var ve 4000 üye restoranı bulunuyor.  Kullanıcı profilinin %48’i kadın. Günde 2000 telefon alıyorlar ve call center ları 7X24 hizmet veriyor. Yemek sepeti bir satış kanalı, restoranların tüm kampanyaları burada da geçerli. Komisyon oranları ortalama %7 maksimum %10 ve sepet ortalama bedelleri de 21 TL.Kullanıcı yaş aralığı ağırlıklı olarak 18-24. Siparişlerini restoranlara 2 şekilde iletiyorlar, fax makinesı ve pos makinesi. Sahte kullanıcı gibi zorlayıcı unsurlarla çok fazla karşılaşmadıklarını belirtiyorlar.
Yemeksepeti Türkiye nin dışına da açılmış ve Rusya ve Dubai de internet sitesi kurmuşlar. Dubai de yasal gereklilikler nedeni ile bir ortakla pazara girmiş. Ancak rusyada herhangi bir ortaklık tercih edilmemiş. Rusya’da halkın satınalma davranışları biraz farklı olduğundan çok hızlı ilerleyemeseler de üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.
Yemek sepetine rakip internet siteleri kurulmaya çalışsa da pazara ilk girmenin avantajını çok iyi kullanan yemeksepetine erişmek pek mümkün olmamış. Yemeksepeti kendileri ile çalışılır ise başka bir internet sitesi ile çalışmama koşulunu kontratlarına ekliyorlar. Böylelikle rakiplerin Pazara girmemesi için çok büyük bir bariyer oluşmuş oluyor. Pazarlama konusunda da yetersiz kalmışlar ve pazarda silinip gitmişler.
Melih Bey şirketlerin büyüme aşamalarını 1-3 Yıl=  Emekleme, yürüme, konuşma, 4-6 Yıl= Taktik, değişim, yardımlaşma, 7-10 Yıl =Strateji, yönetim, hedefler, sağlıklı büyüme olarak anlatıyor. Ve son oalrak hayatta her şeyi kontrol edemeyeceğinizi, tek kontrol edebileceğiniz şeyin kendiniz olduğunu ifade ediyor..

11 Mayıs 2011 Çarşamba

GRUPFONİ İŞ PLANI

10.05.2011 tarihli dersin konuğu Grupfoni kurucu ortağı ve genel müdürü Burak Hatipoğlu idi.
Markafoni ve mynet ortalkı şirket Group buying global(GBG) tarafından destekleniyor. GBG, 14 ülkede grup satınalma şirketlerini destekleyen bir fon şirketi.

Grupfoni grup satınalma firması olmasının yanında bir ölçülebilir reklam mecrası-çalışmasıdır. Bu şekilde işletmelerin reklamı yapılmaktadır.

Gelir modeli: işletmeye yönlendirdikleri kişi başına bir komisyon alıyorlar şirketlerden. İşletmeler için 20.000 dolarlık bir reklam değeri yarattıklarını iddia ediyorlar. 1350000 kişiye yakın database leri bulunmakta. Şirketlerin yatırım maliyetleri yok.

87 çalışanı var ve 12 ilde faaliyet gösteriyorlar.

Yeni bir ilde faaliyet göstermeden 3 kısıta bakılıyor;
  1. Nüfus
  2. GSMH'daki oranı
  3. internet kullanım oranı
Ve illeride üs olabilecek noktalar seçiliyor. Örneğin:gaziantep

Hedef 2011 yılının ikinci yarısında 29 ilde aktif olmak. İstanbulda artık genişleyemeyeceklerinin farkındalar.
Bugüne kadar 850.000 adet fırsat kuponu satılmış. Günde 140.000 ziyaretçileri varmış. Sosyal medyada 245 bin takipçileri varmış.

Aylık 7-8 milyon euro arası bir büyüklüğü var, son 5 aydır ciro bazında 1.cilermiş.

Alınan kuponların kullanılmama oranı dünyada %20 iken türkiyede %2 ler civarında.

En iyi en güzel para kazanılacak iş bu mu ne!! :)

Pınar

10 Mayıs 2011 Salı

Herşeyin En İyisi Bu Sitede!

Tecrübelerin paylaşıldığı bu sitede herşeyin en iyisini en güzelini bulabilirsiniz..

9 Mayıs 2011 Pazartesi

indirdik.com

03/05/2011 tarihinde internet marketing dersinin konuğu indirdik.com’un kurucusu Mustafa Acet’ti.
İndirdik.com perakende müşterisini bir araya getirerek toplu alım gücü oluşturan bir internet sitesidir.Mustafa Acet hergün tek ürün sergileyerek satış yapan Amerikalı woot.com adlı internet sitesinden esinlenerek açmış bu siteyi.Sitenin ilk ismi bendeistiyorum.com olduysa da kullanım ve akılda kalıcılığının kolay olması,jenerik oluşu ve kısa olması dolayısı ile indirdik.com olarak sitenin ismini değiştirmişler. Site eksisozluk ile tanınmış, ki önce kendilerini bir entry olarak girmişler. Turkcell ve Paro ise tanınmalarına ünlenmelerine neden olmuş. Şirketin %54 hissesine Mustafa Acet sahip, Gittigidiyor ise bir bölüm hisseyi satın almış, %40 ı gitti gidiyor’ un kalanı ise bir yatırımcının.
indirdik.com'un iki ana unsuru var; tedarikçiler ve son kullanıcılar.. Tedarikçilerden büyük oranda alım yapıldığından büyük oranlarda indirim alınabiliyor, bu perakende müşterilerine avantaj sağlıyor. İlk zamanlarda site bu faaliyetleri göstermeden önce tedarikçilerden büyük indirimler alma konusunda sıkıntı yaşanmış. Ancak sonra sonuçlarla beraber hem yurtiçi hem de yurtdışı tedarikçilerden çok daha avantajlı fiyatlara erişilmiş. İnternet sitesinde ürünler her gün öğlen saat 12:00 de değişiyor ve her ürün 24 saat satışta kalıyor.

Siparişleri ve müşterileriyle ilgili özellikler ise şöyle; Öncelikle ürünleri tedarikçilerden temin ediyorlar, genelde fiziki olarak ürünü almıyorlar, direk tedarikçinin göndermesini sağlıyorlar. Bir maliyette tedarikçi ile anlaşıyorlar ve tedarikçi daha sonraki aşamalarda satış fiyatına karışmıyor. Siparişlerinde en çok ürün maslak a gidiyor. Siteye günlük 300-400 bin kişi giriyor ve 15 kişiden biri ürün alıyor. Kargo fiyatları sabit, ürünlerin fiyatları ise 3-4 TL ile 20 TL arasında değişiyor. 80.000 civarında kayıtlı üyesi var sitenin ve 67.000 kişi de facebookta üye olmuş durumda.

Sonuç olarak Mustafa Acet’in küçük bir ofiste başladığı bu girişimcilik yolculuğu Pazar payını sürekli artırarak sürekli gelişerek devam ediyor. Başarılarının devamını diliyoruz.