17/05/2011 - Bu haftaki konuğumuz yemeksepeti.com’ un kurucusu Melih ödemiş’ti. Melih bey Boğaziçi üniversitesi bilgisayar mühendisliğiği ve ardından MBA okumuş, citybank’a girmiş, ancak çalışma hayatına 1 yıl dayanabilmiş. Ardından üniversite arkadaşları Nevzat ve Cem ile öğle yemeklerinde nereden ne söylesek diye yaşadıkları sıkıntıdan aldıkları fikirle yemeksepetini kuruyorlar.
Sitenin ilk açıldığı zamanlarda USA örneklerinde siteler kullanıcılardan üyelik ücreti alıyormuş. Ancak yemeksepeti iş modelini değişik kurgulamışlar ve kullanıcılardan bir ücret almamaya, satılan ürün üzerinden firmaların yemeksepetine bir komisyon ücreti ödemesine karar vermişler. Bu iş modelinin kullanıcılar arasında hızla yayılmasına neden olmuş. İş hayatında kullanıcıların yaşadığı zaman darlığı, güncel restoran bilgilerine ulaşma problemi ve hızlı servis ihtiyacı sitenin yarattığı avantajlar olmuş ve site adına bir güç olmuş.
2001 yılında site ilk açıldığında günde 30-40 adet sipariş alıyormuş. 2002 yılında web sitesi ödüllerinden altın örümcek ödülünü alıyorlar. Site ilk kurulduğu yıllarda internetin yavaşlığı nedeni ile de restoranlardan aldıkları ürün vb. resimlerin boyutlarını çok küçük tutmaya çalışıyorlar. 2005 yılında günde 1500 sipariş alıyorlar, 2011 mayıs itibari ile ise günde 35.000 sipariş alıyorlar. Günlük işlem hacmindeki bu büyük artış şirketin, sitenin ne kadar başarılı bir iş yaptığını gösteriyor. İş modelini doğru kurgulamak beraberinde böyle başarı getiriyor.
Yemek sepetinin şuanda 150 çalışanı var ve 4000 üye restoranı bulunuyor. Kullanıcı profilinin %48’i kadın. Günde 2000 telefon alıyorlar ve call center ları 7X24 hizmet veriyor. Yemek sepeti bir satış kanalı, restoranların tüm kampanyaları burada da geçerli. Komisyon oranları ortalama %7 maksimum %10 ve sepet ortalama bedelleri de 21 TL.Kullanıcı yaş aralığı ağırlıklı olarak 18-24. Siparişlerini restoranlara 2 şekilde iletiyorlar, fax makinesı ve pos makinesi. Sahte kullanıcı gibi zorlayıcı unsurlarla çok fazla karşılaşmadıklarını belirtiyorlar.
Yemeksepeti Türkiye nin dışına da açılmış ve Rusya ve Dubai de internet sitesi kurmuşlar. Dubai de yasal gereklilikler nedeni ile bir ortakla pazara girmiş. Ancak rusyada herhangi bir ortaklık tercih edilmemiş. Rusya’da halkın satınalma davranışları biraz farklı olduğundan çok hızlı ilerleyemeseler de üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.
Yemek sepetine rakip internet siteleri kurulmaya çalışsa da pazara ilk girmenin avantajını çok iyi kullanan yemeksepetine erişmek pek mümkün olmamış. Yemeksepeti kendileri ile çalışılır ise başka bir internet sitesi ile çalışmama koşulunu kontratlarına ekliyorlar. Böylelikle rakiplerin Pazara girmemesi için çok büyük bir bariyer oluşmuş oluyor. Pazarlama konusunda da yetersiz kalmışlar ve pazarda silinip gitmişler.
Melih Bey şirketlerin büyüme aşamalarını 1-3 Yıl= Emekleme, yürüme, konuşma, 4-6 Yıl= Taktik, değişim, yardımlaşma, 7-10 Yıl =Strateji, yönetim, hedefler, sağlıklı büyüme olarak anlatıyor. Ve son oalrak hayatta her şeyi kontrol edemeyeceğinizi, tek kontrol edebileceğiniz şeyin kendiniz olduğunu ifade ediyor..